Helpparrot ry:n sijaiskotitoiminta
Helpparrot ry pyrkii tarjoamaan sijaiskodin mahdollisimman monelle hylätylle tai hädässä olevalle linnulle. Etsimmekin jatkuvasti sitoutuneita koteja, jotka voivat tarjota hoivaa ja rakkautta linnuille siksi aikaa, että ne löytävät omat lopulliset adoptiokotinsa.
Pääosa meille päätyvistä linnuista on luonnosta kiinniotettuja lemmikkilintuja, joiden omistajat eivät tulleet noutamaan niitä alueen löytöeläintalosta. Meille päätyy silloin tällöin lintuja myös akuuteista mutta linnuista itsestään riippumattomista syistä.
Jos sijaiskotina toimiminen kiinnostaa sinua niin lue lisää ja lähetä meille hakemus! Pyri vastaamaan mahdollisimman kattavasti lomakkeen kysymyksiin, että saisimme hyvän kuvan mahdollisuuksistasi toimia sijaiskotina.
Sijaskotitoiminnasta
Kustannukset
Helpparrot ry tarjoaa sijaiskodille lainaksi lintuhäkin ja kustantaan siemenruoan, lelut, orret ja muut tarvikkeet. Tuoreruoka sijaiskodin olisi hyvä pystyä kustantamaan itse.
Jos sijaskodissa oleva lintu tarvitsee eläinlääkäriä, Helpparrot ry maksaa myös lääkärikäynnin kulut.
Pitopaikkarekisteröinti
Ruokavirasto vaatii, että sijaiskoteina toimivat kodit lisätään pitopaikkarekisteriin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Helpparrot ry ilmoittaa nimesi, osoitteesi ja yhteystietosi Ruokavirastolle ja sinulle myönnetään pitopaikkatunnus. Ruokavirastolle tulee myös ilmoittaa, mitä eläimiä taloudessasi on ja missä tarkoituksessa.
Aiempi kokemus lemmikkilinnuista
Toivomme, että sijaiskodeilla olisi aiempaa kokemusta lemmikkilintujen pitämisestä ja ajantasaista tietoa eettisestä ja lintujen hyvinvointia edistävästä lintujenpidosta.
Jos sinulla ei ole aiempaa lintukokemusta mutta olet kuitenkin muilla tavoin perehtynyt hyvään lintujen pitoon niin kuulisimme sinusta mielellämme! Sijaiskotina toimiminen on myös hyvä tapa tutustua lintukotina olemiseen, mikäli olet harkinnut joskus hankkivasi lemmikkilintuja.
Yhdistys on kotihoitajien tukena koko hoitojakson ajan ja kaikki kotihoitajat lisätään sijaiskotien omaan Whatsapp-ryhmään, jossa voi tarvittaessa kysyä neuvoa. Meillä ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia perusteellisesti perehdyttää kotihoitajia lintujen hoitoon alusta asti vaan toivommekin, että sijaiskotitoimintaa harkitsevalla olisi itsellään halua perehtyä ja lukea lintujen pidosta.
Kodin muut lemmikkilinnut
Ideaalitilanteessa sijaiskodissa ei ole muita lemmikkilintuja, että voimme minimoida tautiriskit. Jos kodissasi kuitenkin on jo lemmikkilintuja ja koet, että pystyisit järjestää kaikille turvalliset tilat ja karanteenin, ota meihin yhteyttä. Arvioimme tilanteet tapauskohtaisesti.
Kodin muut lemmikkieläimet
Ideaalitilanteessa sijaiskodissa ei ole muita lemmikkejä, että voimme varmistua lintujemme turvallisuudesta.
Olemme erityisesti tarkkoja kissojen ja riistaviettisten koirien kohdalla. Jos kodissasi on kuitenkin mahdollista järjestää tilat niin, etteivät muut lemmikit missään tilanteessa varmasti pääse lintujen lähelle, kerro siitä hakemuksessasi. Arvioimme tilanteet aina tapauskohtaisesti.
Tautiriskien vuoksi emme myöskään pääsääntöisesti voi luovuttaa hoitolintuja koteihin, joissa on siipikarjaa tai kyyhkyslakka.
Vaaralliset aineet, esineet ja asiat kodissa
Kodeista löytyy paljon vaaranpaikkoja ja linnuille vaarallisia asioita ja esineitä, joita moni ei välttämättä tule ajatelleeksi. Sähköjohdot, akvaariot ja hellat voivat olla uteliaille linnuille kohtalokkaita tutkittavia. Myös moni viherkasvi on linnuille myrkyllinen samoin kun monet ihmiselle turvalliset syötävät kasvikset, kuten avokado ja suklaa.
Lintujen hengityselimistö on myös paljon herkempi, kuin ihmisen, minkä myötä ilmaan päätyvät kemikaalit voivat vahingoittaa lintua ja pahimmillaan aiheuttaa jopa niiden kuoleman. Kynttilät, eteeriset öljyt, aerosolit ja voimakkaat puhdistusaineet ovat esimerkkejä linnuille haitallisista kemikaaleista.
Teflon-, PTFE- ja PFO-pinnoitteet ovat myös erityisen vaarallisia ainesosia, jotka kuumentumisen myötä hengitysilmaan päästyään voivat tappaa linnun. Paistinpannut ovat yksi yleisimmistä arkisista esineistä, joista löytyy teflonia mutta näitä ainesosia voi löytyä myös mm. joistain silitysraudoista, hiustenkuivaajista, suoristusraudoista, ilmankostuttumista, vedenkeittimistä, airfryereistä ja itse puhdistavista uuneista. Monet lintuharrastajat suosivatkin esimerkiksi teflonpannujen sijaan valurautapannuja tai muita myrkyttömiä pinnoitteita.
Lue lisää kodin vaaroista: Kaijuli - kodin vaarat
Lue lisää lintukodin viherkasveista: Kaijuli - Lemmikkilinnut ja kasvit
Lue lisää sallituista ja kielletyistä ruoista: Kaijuli - Sallitut ja kielletyt ruoat
Sijaiskodin sijainti
Vaikka Helpparrot ry pyrkiikin mahdollisuuksien mukaan avustamaan lintuja koko Suomessa, sijaiskoti- ja adoptiotoimintamme keskittyy pääasiassa pääkaupunkiseudulle ja sen lähialueille.
Olemme pieni ja täysin vapaaehtoistoivoimin pyörivä yhdistys, eikä meillä ole resursseja kuljettaa lintuja ja niiden tarvikkeita pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ja takaisin. Mikäli sijoituslinnulle tulisi tarve päästä lintuihin erikoistuneen eläinlääkärin vastaanotolle, on hoidon järjestäminen helpompaa ja varmempaa myös pääkaupunkiseudulla.
Sijaiskotijakson pituus
Helpparrot ry toivoo, että sijaiskodit voivat sitoutua huolehtimaan linnuista aina siihen asti, että niille löytyy loppuelämän adoptiokoti. Vaikka pyrimme löytämään jokaiselle linnulle uuden kodin mahdollisimman nopeasti, sopivan kodin löytyminen voi joskus viedä aikaa. Tämän vuoksi emme pysty antaa tarkkoja aikoja sijaiskotina toimimisen kestolle.
Olethan siis hakemusta lähettäessäsi miettinyt jo valmiiksi, että voit toimia sijaiskotina mahdollisesti pidempäänkin.
Auto
Toivomme, että sijaiskodilla olisi käytössään auto mutta se ei ole kuitenkaan edellytys kotihoitajana toimimiselle. Autoa toivomme siksi, että kotihoitaja voi tarvittaessa kuljettaa lintua esim. mahdollisille eläinlääkäritarkastuksille.
Lomat
Helpparrot ry etsii sitoutuneita sijaiskoteja, jotka ovat valmiita hoitamaan lintuja niin kauan, että niille löytyy lopullinen adoptiokoti. Paljon matkustelevat kodit eivät ole ihanteellisia ehdokkaita sijaiskodeiksi, koska haluamme varmistua siitä, että sijaislintujen hoito hoituu aina asianmukaisesti ja voimme saada kotihoitajiin helposti yhteyttä tarpeen tullen.
Jos kotihoitajalle kuitenkin tulee tarve olla poissa kotoa jonkin aikaa, tulee siitä aina ilmoittaa yhdistykselle, että voimme varmistua lintujen hoidosta ja sopia käytännön järjestelyistä.
Lintuja ei voi antaa takaisin yhdistykselle lomien ajaksi sillä meillä ei ole resursseja siirrellä ja sijoittaa lintuja väliaikaispaikkoihin.
Sijainkotien valinta
Käsittelemme kaikki meille tulleet hakemukset mahdollisimman nopeasti. Tavoitteemme on, että kaikille lomakkeen lähettäneille kirjoitetaan vastaus kahden viikon sisällä hakemuksen saapumisesta.
Sopivilta kuulostavien kotien kanssa sovitaan puheluhaastattelu, jossa keskustelemme tarkemmin heidän mahdollisuuksista toimia sijaiskotina.
Olemme täysin vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys ja toivommekin kärsivällisyyttä, mikäli vastausta ei kuulu samantien esimerkiksi kiireisimmän karkurisesongin aikana.
Kirjoita tekstisi tähän...